Ulubione
×Znajdź produkty podobne
×Klasa energetyczna
×Zadaj pytanie
×Galeria
××TV, Audio i RTV
AGD
AGD do zabudowy
AGD małe
Komputery i tablety
Smartfony i telefony
Foto i kamery
Konsole i gry
Rowery
Fitness i sport
Dom i ogród
Zabawki i LEGO
Dokładność pomiaru [stopnie] | 5 |
Pamięć pomiaru | Nie |
Zakres pomiaru temperatur [st.C] | od 0 do 100 |
Wyświetlacz | Nie |
Materiał | Stal |
Kod produktu | 947763 |
Termometr do żywności marki BROWIN model 101600 - Termoemetr piwowarski, niezastąpiony pomocnik każdego piwowara! Dzięki niemu każdy piwosz będzie w stanie precyzyjnie określić temperatury, jak i kolejne etapy wymagane w produkcji tego trunku. Czytelna tarcza oraz załączona instrukcja z pewnością znacznie ułatwią proces warzenia piwa.
Zacieranie:
40°C (10-20 min) - przerwa ferulikowa, typowa dla piw pszenicznych, pozwala na uzyskanie nut goździkowych.
50-52°C (10-20 min) - przerwa białkowa – dostarcza drożdżom związków organicznych potrzebnych w trakcie fermentacji. Nie jest wymagana..
62°C (15-60 min) - przerwa maltozowa (scukrzanie) – działa głównie beta-amylaza, dzięki której otrzymujemy cukry fermentowalne. Im dłuższa ta przerwa tym otrzymane piwo będzie bardziej wytrawne.
72°C (15-60 min) - przerwa dekstrynująca (scukrzanie)- działa głównie alfa-amylaza, wytwarzająca cukry niefermentowalne, poprawiające treściwość i wzmacniające słodycz piwa. Im dłuższa ta przerwa tym bardziej treściwe, słodowe piwo.
Na smak i wartość alkoholu w piwie głównie znaczenie mają przerwy scukrzające, regulując czas ich trwania decydujemy jakie piwo otrzymamy. Początkującym piwowarom polecamy scukrzanie w temp 65-67°C, w celu otrzymania optymalnej ilości alkoholu oraz treściwości.
Do 80°C - temp. inaktywacji enzymów. Podgrzanie powyżej tej temp. może spowodować uwolnienie się dodatkowej skrobi przy zdezaktywowanych enzymach. Skutkiem będzie trwałe zmętnienie brzeczki, szybsze psucie piwa i uwolnienie związków niekorzystnie wpływających na smak piwa.
100°C (60 minut) - gotowanie brzeczki/warzenie. Najczęściej na tym etapie przeprowadzane jest chmielenie.
Rodzaj | Termometr |
Zakres pomiaru temperatur [st.C] | od 0 do 100 |
Dokładność pomiaru [stopnie] | 5 |
Pamięć pomiaru | Nie |
Wyświetlacz | Nie |
Automatyczne wyłączenie | Nie |
Materiał | Stal |
Kolor | Srebrny |
Wyposażenie | Brak |
Funkcje dodatkowe | Brak |
Nazwa producenta/importera | BROWIN |